Kärlkryptogamer är ett samlingsnamn för kärlväxter utan frö. De har ledningssträngar, kärl, för näring och vatten. Plantan är differentierad i rot, stam och blad. En del har underjordiska stamdelar, rhizom. Kärlkryptogamererna omfattar lummerväxter, fräkenväxter och ormbunkar.
Sporofyten utgör den "vanliga" växten, dvs har dubbel genuppsättning (Jmf Mossor).
Hos familjen lummerväxter är sporofyten är differentierad i rot, stam och spiralställda blad. De flesta arter har axlika strobili som håller upp de sporbildande organen. Sporerna kallas nikt, och användes förr dels för att trilla piller i för att de inte skulle klibba ihop, dels som effektskapare på t ex teatern eftersom det extremt finkorniga pulvret vid antändning exploderar. Alla lummerarter är fridlysta i Sverige.
Exempel: Revlummer, mattlummer, plattlummer. Till divisionen lummerväxter (Lycopodiophyta) räknas även braxengräsordningen (Isoëtales), en grupp vattenlevande växter.
Mattlummer med strobili
Plattlummer med strobili
Endast ett nu levande släkte, Equisetum. Sporofyten har rot och en ledad stam, med kransställda grenar, och växer upp från underjordiska rhizom. Stammen är fårad och ihålig. Bladen är förenade till en krans, slida, runt stammen. Även de kransställda grenarna utgår mellan bladen. Strobili sitter endera på särskilda skott utan klorofyll som senare följs av gröna vegetativa skott, t ex åkerfräken, eller i toppen på de gröna skotten t ex hos skogsfräken. Fräkenväxter har ofta stora inlagringar av kisel, och användes förr att t ex skura koppar med.
Skogsfraken medtrobilus i toppen och gröna grenar på väg att utvecklas
Skogsfraken, vegetativa sommarskott
Sjöfräken i strandkanten
Åkerfräken, ett fruktat ogräs.
Ca 16 familjer i Sverige. Vanligen med få, stora, spiralställda blad, ofta delade eller flikiga, med många nerver. Sporsamlingar kan sitta på särskilda sporofyll, som hos t ex strutbräken, eller på bladytan, oftast på undersidan. Stensöta, träjon, majbräken, örnbräken, och ekbräken är några vanliga svenska arter.
Strutbräken med vinterståndare av sporbärande blad
Strubräken, årets nya blad på väg att slå ut
Träjon i motljus
Ett genomlyst blad av ekbräken
Sporgömmen på undersidan av ekbräkenblad