Tyngdpunkten ligger på de vanligaste landlevande angiosperm-familjerna i svensk flora, men är absolut inte heltäckande. Beskrivningarna är förenklade och generaliserade. För att kunna ge tydliga exempel har även en del trädgårdsväxter och andra kända växter inkluderats i exemplen. Korta beskrivningar av mossor, ormbunkar, fräkenväxter och nakenfröiga växter har också inkluderats.
Eftersom den taxonomiska kunskapen är i snabb utveckling till följd av ny genetisk information varierar indelningen i arter, släkten, ja till och med familj och ordning, mellan olika referensverk. Taxonomisk information för arter, släkten och familjer baseras på utdrag från Artfakta (artfakta.se/) för alla i Sverige förekommande kärlväxter (utdrag från 2023-01-06). För beskrivningarna har jag använt en avvägning mellan relativt nya svenska floror, fa. Den Nya Svenska Floran (Mossberg och Stenberg, 2010) och Den Virtuella Floran (Anderberg och Anderberg, http://linnaeus.nrm.se/flora, tyvärr ej tillgänglig längre), samt den även för svenska floran mycket användbara finska NatureGates websida (luontoportti.com/sv) som ofta har mycket bra beskrivningar. Beskrivningarna gäller framför allt för de i Sverige förekommande vilda arterna. Exempelvis är alla svenska vilda arter inom vissa familjer örter, men det kan finnas förvedade arter i andra delar av världen.
Noteringar om släkten och familjer som bytt systematisk hemvist anges ofta, framför allt för mer välkända arter/släkten/familjer. Detta kan förhoppningsvis underlätta vid jämförelse med tryckta floror, som ofta följer en äldre indelning av familjer och släkten. "Gamla" familjeindelningar byggde ofta på morfologiska likheter och skillnader, vilket gjorde dem relativt lätta att beskriva och identifiera. När indelningen baseras på genetik har det blivit svårare att hitta gemensamma karaktärer för arterna inom enskilda familjer, respektive särskiljande drag mellan familjerna. En viss tröst är att många "gamla" familjer, som t ex Malvaceae, malvaväxter, numera ingår som underfamiljer i de nybildade familjerna, i detta fall underfamiljen Malvoideae i den nu utvidgade familjen Malvaceae.
I slutet förklaras några vanliga termer. Där finns också enkla illustrationer av blad- och blomformer etc.