Listrekryp Start

Listrekryp Start

Skalbaggar Steklar Halvvingar Tvåvingar Andra insekter Andra evertebrater Alla kryp Meny
Listrekryp Start Skalbaggar Steklar Halvvingar Tvåvingar Andra insekter Andra evert Alla kryp

 
Listrekryp
Andra evertebrater
Spindlar, maskar, enkel- och dubbelfotingar, snäckor och sniglar... Det finns många småkryp som inte är insekter. Nedan visas några av de arter jag funnit kring Listre.
Klicka på en bild eller ett namn så visas fler bilder och lite uppgifter om arten

 
Dubbelfotingar

Dubbelfotingar, klass Diplopoda. Dubbelfotingar är en klass av leddjur som har två par ben per segment. De flesta är växtätare, men kan också livnära sig på dött organiskt material. De flesta är natttaktiva, och känsliga för uttorkning, Hela klassen har bara 51 arter, fördelade på 19 familjer i Sverige enligt Artfakta. Nedan visas bara något exempel.

Enkelfotingar

Enkelfotingarna, klass Chinopoda. Enkelfotingarna är långa, smala, platta leddjur. Varje kroppssegment har bara ett benpar (dubbelfotingarna har två par per segment). Det främsta benparet är omvandlat till sk käkfötter och försedda med giftklor. Antalet ben hos vuxna djur varierar melan olika arter. De är rovdjur, huvudssakligen nattaktiva, och använder giftklorna för att döda sisina byten, som mest är andra småkryp. Artportalen räknar in 35 arter i Sverige, fördelade på 11 familjer.

Gråsuggor

Landgråsuggorunderordn. Oniscidea
är faktisskt kräftdjur som lever på torra land 32 arter är noterade i Sverige, fördelade på 12 familjer.
Gråsuggor har sju benpar, men de bakre benparen är grenade. Vattenlevande gråsuggor använder de bakre benen som gälar, och landgråsuggorna har adapterat dem för att kunna ta upp syre ur luften. Landgråsuggor överlever bara på fuktiga platser (men ej i vatten), vilket har att göra med att de avger ammoniak istället för urea eller urinsyra, och den processen kräver mer vatten.
Arterna kan vara lite besvärliga att särskilja, men murgråsugga, med sina glittrande fläckar på en ganska platt, grå kropp, brukar gå att känna igen som adult. Släktet Armadillidium, klotgråsuggor, känns igen på att de rullar ihop sig till små klot om de känner sig hotade.


 
Spindeldjur, klass Arachnida
Spindeldjur är inte insekter, utan en helt egen klass av leddjur. Hit hör, förutom spindlar och lockespindlar även klokrypare och kvalster. I andra länder finns även andra slags spindeldjur, t ex skorpioner. De särskiljs från insekter av att de har fyra benpar (inte tre), och att huvud och mellankropp är sammanväxta till en framkropp, kallad cephalothorax eller prosoma. Spindeldjur har inga antenner, och heller inga fasettögon. Istället har de 2-12 punktögon. Kroppsformen varierar mycket mellan grupperna. Spindlar har en tydligt avsatt, oledad, ofta rund bakkropp. Hos kvalster är istället bakkroppen sammanväxt med framkroppen. Skorpioner m fl har en utdragen, tydligt segmenterad bakkropp.
Artfakta anger ca 2000 arter påträffade i Sverige, varav ca 1100 kvalster, ca 800 spindlar, 25 lockespindlar och 23 klokrypare.

 
Spindlar, ordn. Araneae

Spindlar har tydligt avdelad fram- och bakkropp. Framkroppen består av det sammanväxta huvudet och mellankroppen. Bakkroppen är osegmenterad, och har spinnvårtor i spetsen. De har kraftiga käkar, försedda med var sin klo, för att gripa tag i och spruta in gift i sina bytesdjur. Hanarna har förstorade pedipalper som används som parningsorgan. Bakkroppen är osegmenterad, med spinnvårtor i spetsen. Många arter bygger fångstnät, och nätens form och storlek kan ibland vara artspecifika. Påverkan av miljögifter eller andra stressfaktorer påverkar dock nätens utformning. Nästan alla spindlar är landlevande, men det finns några vattenlevande arter.

husspindel
Större husspindel,
fam. Trattspindlar
Korsspindel
Korsspindel,
fam. Hjulspindlar
Större skuggspindel
Större skuggspindel,
fam. Hjulspindlar
Tallsektorspindel
Tallsektorspindel,
fam. Hjulspindlar
Ängsbaldakinspindel
Ängsbaldakinspindel,
fam. Hjulspindlar
Skogstäckvävare
Skogstäckvävare,
fam. Täckvävarspindlar
Skogsbjörnspindel
Skogsbjörnspindel,
fam. Vargspindlar
Stockvargspindel
Stockvargspindel,
fam. Vargspindlar
Brokig barksnabblöpare
Brokig barksnabblöpare,
fam. Snabblöparspindlar
Kärrspindel
Kärrspindel,
fam. Vårdnätsspindlar
Presentspindel
Presentspindel,
fam. Vårdnätsspindlar
Grön bladspindel
Grön bladspindel,
fam. Jättekrabbspindlar
Höstspindel
Höstspindel,
fam. Käkspindlar
Blomkrabbspindel
Blomkrabbspindel,
fam. Krabbspindlar
Skogskrabbspindel
Skogskrabbspindel,
fam. Krabbspindlar
Kvalster, lockespindlar och klokrypare

Kvalster, underklass Acari, är små spindeldjur, 0,1-7 mm långa. De är annorlunda uppbyggda än andra spindeldjur. Käkar och pedipalper (mundelar som ser ut som korta ben) har oftast ett eget kroppsavsnitt. Den bakre delen är den egentliga kroppen, och på den finns 1-4 par gångben. Kvalster kan vara rovdjur, växtätare eller parasiter. Fästingar är ju kända parasiter på ryggradsdjur, men det finns andra ganska välkända kvalster, som t ex rävskabb, vinbärsgallkvalster, som förstör bladknopparna på svarta vinbär, olika kvalsterarter som parasiterar på humlor, trollsländor m.fl. insekter. Husdammkvalster är ett samlingsnamn för många olika arter som finns i dammet i våra bostäder, och kan vålla allergier. Artfakta har noterar över 1100 arter i Sverige, men taxonomin är ganska oklar.
Lockespindlar, ordn. Opiliones, har liten, äggrund kropp, utan avdelad fram- och bakkropp. De flesta har mycket långa, smala ben. De är rovdjur, men kan även äta av döda djur, eller t.o.m. multnade växter. Många lockespindlar har en s.k. sadelteckning över ryggen, vars form och färg kan vara av betydelse för artbestämning, liksom benens längd i förhållande till kroppen. På huvudets ovansida finns den s.k. ögonkullen, en oftast taggig upphöjning på vars sidor de två ögonen sitter. Artfakta räknar in 26 svenska arter.
Klokrypare, ordn. Pseudoscorpiones, är små rovdjur, 1-7 mm. Deras pedipalper har gripklor och är längre än gångbenen. Bakkroppen är tydligt segmenterad. De lever bland mossa, i murkna trä etc. Den mest välbekanta är väl bokskorpionen, men de flesta är sällsynta, och indikerar ofta skyddsvärda biotoper.


 
Musslor, klass Bivalvia

Musslor, klass Bivalvia, är blötdjur, fylum Mollusca. Musslor har alltid två skal, som är uppbyggda av kalk. Mjukdelarna består av en mantel med två flikar. Dessa avsöndrar skalhalvorna. Gälar, fot, mun, tarm och könsorgan ligger alla omslutna av manteln. I bakänden finns sifonerna för in- och utströmmande vatten. De flesta musslor har en främre och en bakre slutmuskel för att stänga skalet. Alla musslor lever i vatten, de flesta i havet, men det finns ett trettiotal svenska sötvattenarter. De allra flesta lever mer eller mindre nedgrävda i sediment eller ovanpå botten. De livnär sig genom att filtrera vatten eller suga upp sediment från botten. De flesta är skildkönade men hermafroditism förekommer.

dammussla
Större dammussla,
fam. Målarmusslor

 
Snäckor, klass Gastropoda

Snäckor, klass Gastropoda, är blötdjur, fylum Mollusca. De flesta har skal om är odelat (inte två skalhalvor som musslorna) och oftast spiralvridet. Skalet består nästan bara av kalk. Om djuret hotas av rovdjur eller torka drar det sig in i skalet. Landlevande sniglar, liksom de marina nakensnäckorna, saknar skal.
Snäckornas kropp består av en säck som omger tarm, lever och könsorgan, och en krypsula, som kallas fot. Hos skalbärande arter är inälvssäcken omsluten av skalet. Huvudet har ett par tentakler och ett par ögon, som ibland sitter på tentakelliknande stjälkar.
De flesta arterna är växtätare eller skrapar mikroorganismer från stenar eller vegetation.

Trädgårdssnäcka
Trädgårdssnäcka,
fam. Storsnäckor
Vinbergssnäcka
Vinbergssnäcka,
fam. Storsnäckor
Bärnstenssnäckor
Större bärnstenssnäcka,
fam. Bärnstenssnäckor
Större dammsnäcka
Större dammsnäcka,
fam. Dammsnäckor
Svart skogssnigel
Svart skogssnigel,
fam. Skogssniglar
Mördarsnigel
Mördarsnigel,
fam. Skogssniglar
Svampsnigel
Svampsnigel,
fam. Kölsniglar