Kärrspindel, Dolomedes fimbriatus

En ung kärrspindel, med de klassiska gula fartränderna på sidorna
Familj: Pisauridae, Vårdnätsspindlar
Beskrivning: Kärrspindel och den andra arten i släktet, skräddarspindel, är de största svenska spindelarterna. Honan blir ca 13-22 mm, hanen 9-15 mm. Både fram- och bakkropp är mörkbruna, men unga individer är ofta ljusare, och lite gröntonade, framför allt på benen. Längs kanterna på både fram- och bakkropp löper en vit-gul ganska bred linje på bägge sidorna, Utanför denna linje är ett ungefär lika brett mörkbrunt fält. Bakkroppen har en mer eller mindre tydlig ljusare lansettfläck i främre delen, men ibland kan den vara svår att urskilja. Ibland finns också en rad av små, ljusa fläckar på var sida lansettfläcken och vidare mot bakkroppsspetsen. Benen är lite ljusare bruna än kroppen, och har inget mönster ed.
En vanlig art i våtmarker, kring stränder etc, men unga individer vandrar iväg för att hitta nya jaktmarker, och kan då ses i många slags lite fuktigare miljöer. De jagar även under vattenytan, dels fiskyngel, larver och andra småkryp, men också t. ex. äggläggande flicksländor. De använder inga fångstnät, men honan spinner en äggkokong, som hon bär i munnen. Efter en tid fäster hon den i vegetationen och spinner ett s.k. vårdnät kring kokongen. Vårdnätet är en decimeterstor boll av trådar kors och tvärs, ganska tätt spunna. När ungarna kläcks springer de runt i vårdnätet en tid. Ungarna har ljusare brun framkropp, och bakkroppen är gul med mindre bruna teckningar.
Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.