Stenarella domator, Stenarella domator

Den parasiterar på bla solitärlevande getingar och sandsteklar
Familj: Ichneumonidae, Brokparasitsteklar
Beskrivning: Skiljs från likande arter genom att den är svart med rödbruna ben, en äggläggare som är minst 2,9 x bakkroppens längd och en liten vingcell på framvingen, 12Rs. Bakkropp och framkropp ungefär lika långa.
Stenarella domator är en brokparasitstekel. Enligt tyska Wikipedia är kroppslängden ca 12 mm. De huvudsakligen svarta, men alla lår och främre och mellersta skenbenen är röda. Bakre skenbenet är bara röd vid basen. Nominatformen har ett vitt band ungefär mitt på antennerna, samt delvis vitfärgade bakre skenben. Det finns dock även varianter hos honor där antennerna och bakre skenben är helt svarta. Ögonen är rödbruna. Honorna har en mycket lång äggläggare, nästan 1,8 gånger så lång som kroppslängden eller åtminstone 2,9 gånger så lång som bakkroppen. De klara vingarna har ett speciellt mönster av svarta ribbor. Framvingarna har ett mörkt vingmärke. De har också en mycket liten cell (areolett) 12Rs.
Arten förekommer upp till södra Svealand och längd Norrlandskusten. Den finns i stora delar av Europa och Nordafrika, men inte på de brittiska öarna. Arten introducerades troligen till Nordamerika under andra hälften av 1900-talet, troligen genom timmerimport.
Arten flyger under hela sommaren, maj - september. Den är en ektoparasitoid på olika gaddsteklar som gör bon helt eller delvis av lera, bl.a. solitära getingar och sandsteklar, däribland murargetingar, fam. Ancistrocerus, lergetingar, fam. Odynerus, och Flenörtsgeting, Symmorphus gracilis. Dessa getingar skapar flercelliga bon och förser sin yngel med fångade fjärilslarver. Stenarella-honan placerar sina ägg i getingbona med sin långa äggläggare. Den kläckta Stenarella-larven parasiterar sedan en eller flera värdlarver.
Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.