Vårsollöpare, Poecilus versicolor

Vårsollöpare enligt bildigenkänningen, men ack så lik kopparsollöpare
Familj: Carabidae, Jordlöpare
Beskrivning: Enligt UK Beetles en 10,5-12,5 mm lång jordlöpare, glänsande i guld, koppar, grönt och/eller blått, men ibland kan den vara helt svart. Honorna brukar vara mer glänsande än hanarna. Huvudet har en mycket fin punktur. Antennerna är smala, svarta, men de två basala segmenten är ljusbruna. Benen svarta, långa. Framskenbenet är tydligt utvidgat i yttre delen. Bakskenbenet har 5-8 kraftiga svarta borst på insidan. Halsskölden bredast strax bakom mitten, och på bakre halvan finns två oregelbundna gropar på var sida. Täckvingarna är bredast bakom mitten och är med grunda men tydliga längsgående fåror, som har fin punktur. I framkanten, mot halsskölden, finns en avsatt kant utan fåror.
Skalbaggen övervintrar fullbildad, och parning sker under våren. När parning och äggläggning är avklarad under maj-juli börjar skalbaggarna åter äta för bygga upp fettreserver. Under gynnsamma förhållanden övervintrar de nämligen ytterligare en eller flera gånger (åtminstone i UK, där man hittat en fyraårig vårsollöpare). Som alla jordlöpare är de rovdjur. Larverna lever först på insektsägg och larver men större larver och skalbaggar tar också större byten. Skalbaggen är dagaktiv, och kan ses jaga på varm mark.
Flera liknande arter finns, bl.a. Kopparsollöpare, Poecilus cupreus, men den har grövre punktur på huvudet bakom ögonen, 8-11 ljusa borst på bakskenbenen, och täckvingar med grövre men glesare punktur.
Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.