Listrekryp Start

Listrekryp Start

Skalbaggar Steklar Halvvingar Tvåvingar Andra insekter Andra evertebrater Alla kryp Meny
Listrekryp Start Skalbaggar Steklar Halvvingar Tvåvingar Andra insekter Andra evert Alla kryp

 
 
Listrekryp
artnr: 201

 

Stor svävfluga, Bombylius major

Stor svävfluga på lungört, som ofta lockar dem. Vingarna har stora mörka fält i främre halvan, men inga små prickar.
Stor svävfluga på lungört, som ofta lockar dem. Vingarna har stora mörka fält i främre halvan, men inga små prickar.

Familj: Bombyliidae, Svävflugor

Beskrivning: Stor svävfluga ser ut som något från en tecknad film. Den lilla svarta kroppen kan knappt anas under all rättutstående brun behåring. Den ser ut som en liten pälsboll som svirrar omkring med hängande långa ben och sin sugsnabel som sticker rakt ut framför den i flykten, och det hörs ett högfrekvent surrande. Kroppslängden är ca 6,5-12 mm, hanarna vanligen mindre än honorna, och den raka, stela snabeln är 5,5-7,5 mm lång. Vingarnas främre halva är svart medan den bakre är klart genomskinlig, en viktig karaktär för artbestämning. Svävflugor hovrar ofta framför blommor. När de hittar en lämplig kandidat greppar de tag i blomkronan med frambenen och sticker in snabeln i jakt på nektar, hela tiden hovrande framför blomman. Här är de framför allt galna i den brokbladiga lungörtens blommor, men ses även i sälghängen och andra vårblommor. Enligt brittiska källor är fläcklungört, Pulmonaria offficinalis, m.fl. liknande arter är i stort sett helt beroende av denna art för pollinering! De är vanligen bra pollinerare, men ibland sticker de hål på t ex en sporre för att stjäla nektar som de annars inte skulle nå.
Larverna har en helt annan diet. Honorna lägger sina ägg, eller snarare sprätter iväg dem i en bombmatta kring boöppningen hos ett solitärbi. De nykläckta larverna söker sig snabbt ner i bogången, där de först förser sig med det pollen som biet samlat för sina larver. Sedan genomgår de en sk. hyper-metamorfos, som omvandlar larverna till stora predatoriska larver som äter upp bilarverna.


Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.