Start Trollsländor

Start

Observerade arter Meny
Start Trollsländor Observerade arter

 
Trollsländor
artnr: 26

 

Vinterflickslända, Sympecma fusca

Från sidan ser man …
Från sidan ser man dels den ljusare undersidan, dels att vingmärkena ligger uppradade efter varandra. Bakkroppens ovansida är nästan kopparglänsande, vilket avslöjar släktskapet med smaragdflicksländor. 2021 var den första året jag sett vinterflickländor vid Stormossen.

Trollsländefamilj: Lestidae, Glansflicksländor

Beskrivning, hanar: Enda svenska art som övervintrar fullbildad. Mörkare brunglänsande på översidan och ljusare, matt brungrå på undersidan och vid segmentskarvarna, vilket kan ge ett tvärrandigt intryck. Övervintrade individer blir ofta mycket mörka. Vilar med vingarna hopslagna på samma sida om bakkroppen, vilket inte dammflicksländor gör. Då hamnar fram- och bakvingarnas vingmärken i rad efter varandra. Övervintrade, dvs. könsmogna individer får en vacker mörkblå glans på ögonen. De övervintrade individerna parar sig på vår- försommar, och lägger ägg i stjälken på vattenväxter. Larvutvecklingen är mycket snabb och den nya generationen kläcks i juli-aug. Ofta förbisedd, dels för att den är svår att upptäcka, dels måste man inse att det inte är en ung slända.

Beskrivning, honor: Lik hanen, men bakkroppens bakre del kraftigare.

Miljö: Vid stillastående vatten, gärna med flytande förmultnande växtdelar i ytan. Kräver vattensamlingar sominte torkar ut under sommaren, t ex våra fiskdammar.

Förekomst: Allmän

Bakvingens längd, mm: 19-23

Bakkroppens längd, mm: 26-30

Flygtid: Apr-Juni, Aug-Okt


Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.