Rödbrun lövspinnare, Phyllodesma ilicifolium
En stor larv i blåbärsskogen. Teckningen och behåringen är mycket typisk
Fjärilsfamilj: Lasiocampidae, Ädelspinnare
Beskrivning: En ganska liten, grå och rostbrun spinnare med tre svaga tvärlinjer eller rader av svarta prickar. Nära bakhörnet finns en tydlig inbuktning på bakkanten. När den vilar hålls framvingarna tältlikt över ryggen, men bakvingarna sticker ut under framvingarnas kant. Den ser då ut som ett visset blad (eller som en ruvande höna, enligt vissa källor...). Honan är lite större och kraftigare än hanen och har ofta mer enfärgad teckning. Hanens antenner med dubbel, ganska bred kamtandning, honans med kort tandning.
En fullvuxen larv är oftast rostbrun med gles gulbrun behåring. Längs rygglinjen finns parvisa, orange och vita fläckar. På ryggen av andra och tredje segmentet finns två orange praktfläckar med svarta kanter. På sidorna löper en blå linje, som även löper upp på ryggen vid segmentgränserna. sidoryggen har en ganska bred, blå linje som vid segmentgränserna går upp på ryggen. Larven blir 45–60 mm, och lever på blåbär, sälg, björk, rödklöver och asp.
Miljö: Barrblandskog och lövskog med mycket bärris
Förekomst: Tämligen sällsyn
Vingspann, mm: 30-41
Flygtid: April-Maj
Klicka på en bild nedan för att visa övriga bilder och kommentarer. Stäng bildfönstret för att komma tillbaka till denna sida.